Menstrüasyon regl dönemin için kullanılan havalı bir kelimeden ibaret. İlk reglin menarş olarak adlandırılır ve 9 yaş gibi genç bir yaşta da, 16’dan büyük bir yaşta da gerçekleşebilir. Ortalama yaş ise 13’tür.
Regl aylık olarak gelmez, döngüler halinde gelir. Döngü ise reglin ilk gününden diğer reglin ilk gününe kadar geçen süreye denir. Reglinin “düzenli” olmasını da bekleme! Bazen iki reglin arasındaki süre daha kısa olurken (21 gün), bazen de daha uzun olabilir (60 güne kadar çıkabilir), ama ortalama olarak bu döngüler 28 ila 30 gündür.
Regl olmaya başladığın ilk birkaç yıl, reglinin düzensiz olabileceğini aklında bulundur! Bu çok normal! Menopoza girdiğinde de (regl olmayı bıraktığın dönem) birkaç yıl boyunca düzensiz regl olacaksın. Regl olmakla ilgili karmaşık hisleriniz olabilir, ama vücudunuz hazır olduğunda regl olacağını unutma. Daha erken regl olmanın veya regl olmaktan kaçmanın bir yolu yok.
NEDEN REGL OLUYORUZ?
Çoğu genç kızın regl konusunda kafası karışık olabiliyor. Ama strese gerek yok; biz bunun için buradayız! Her bir yumurtalığının içinde (rahmin her iki tarafında olmak üzere 2 yumurtalığın var) binlerce küçük yumurtayla doğdun. Ergenlik çağı başladığında, beyniniz bu küçük yumurtalara “Uyan!” mesajı gönderiyor!
Bu küçük yumurta uyanıyor ve östrojen denen bir hormon üretmeye başlıyor. Östrojen kanına giriyor ve memelerine, rahmine ve vajinana “Yumurtaya hazır ol!” mesajı veriyor. Her şey hazır olduğunda (bu yaklaşık 14 gün sürüyor), yumurta, yumurtalık tüpüne giriyor; buna yumurtlama diyoruz.
Yumurta yumurtalık tüpünde çok uzun süre yaşayamıyor (hatta, sadece 24 saat yaşayabiliyor) ve yumurtayı dölleyecek bir sperm yoksa, yumurta tüpün içinde ölüyor. Bu sırada, rahim döllenen yumurtaya hazırlanıyor ve onun için güzel, rahat bir zar oluşturuyor. Ama yumurta gelmezse, vücudun bu zardan kurtulması gerekiyor.
Böylece, ortalama 14 günün ardından, rahim temizlik operasyonu için kasılmaya başlıyor ve hazırlanan zar, vajinadan atılmak üzere sıvı haline geliyor. Bu da reglin oluyor.