Genç yaşta hamilelik konusunda genç kızlar durumun vehametini iş işten geçene kadar fark edemeyebilir. Genç annelere sorsanız, hepsi aynı şeyi söyleyecektir: Bir bebeğin sorumluluğunu almak, bazen okulu bitirme imkanı bulamamak, kendini ve etrafındakileri hayal kırıklığına uğratmak hiç de eğlenceli değil. Gebelik, cinsel ilişkiye girmenin sonucudur. İlk kez cinsel ilişkiye girmiş olman, sürtünme seksi yapmış olman veya geri çekilme yöntemi kullanmış olman hamile kalman için engel değil.
İyi haber, gizli bir silahının olması: İyi bilgi ve öneriler. Aşağıdaki konularda sana rehberlik edebiliriz:
- Hamile kalmaktan nasıl kaçınılır?
- Hamile olduğunu düşünüyorsan ne yapmalısın?
- Öngörülmemiş bir hamilelikle nasıl başa çıkılır?
HAMİLE KALMAKTAN NASIL KAÇINILIR?
Eğri oturup doğru konuşalım. Hamile kalmama garantisi olan tek yöntem hiç cinsel ilişkiye girmemektir. Cinsel ilişkiye girme kararı önemli bir karardır, partnerin güvendiğin biri olmalı.
Bir cinsel yaşamın varsa partnerinle birlikte şu adımları mutlaka izleyin:
- Birlikte, doktora ya da kliniğe gidip hangi doğum kontrol yöntemini (hap, enjeksiyon, prezervatif veya birden fazla yöntem) kullanacağınız üzerine konuşmalısınız.
- Doktorunuz bu doğum kontrol yöntemlerini düzenli bir şekilde, nasıl kullanacağınız konusunda size yol göstermeli.
- Doğum kontrol hapı kullanmanın yan etkileri ve bu etkileri nasıl minimuma indirebileceğiniz konusunda bilgilendirilmelisiniz.
- Doğum kontrol hapı kullansan bile her zaman prezervatif kullanın, çünkü prezervatif %100 olmasa bile Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyon’lara karşı koruma sağlar. Hamile kalmak, endişe etmen gereken tek konu değil. Bu nedenle doktorunla mutlaka konuş.
- Prezervatif, vajinada tahrişe, iltihaplanmaya ve allerjiye neden olabilir. Böyle bir durum olursa mutlaka doktorunla konuş, çünkü vajinada iltihaplanma Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlara, özellikle de HIV’e yakalanma riskini artırıyor.
Korunmasız cinsel ilişkiye girdiysen ve hamile kalmaktan korkuyorsan, eczanelerden “ertesi gün hapı” alabilirsin. Bu hap cinsel ilişkiyi takip eden 72 saat içinde alınmalıdır. Lütfen bu hapın bir doğum kontrol yöntemi olmadığını unutma! Bu hap sık kullanılmamalıdır, çünkü ciddi yan etkileri olabilir.
HAMİLELİK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Öncelikle, hangi belirtiler hamile olduğuna işaret ediyor olabilir, ona bakalım.
- Reglinin gecikmesi. Geç regl döngüsü her zaman gebelik anlamına gelmese de cinsel ilişkiye girdiysen, regl tarihlerini dikkatle takip etmelisin.
- Memedeki değişimler, gebeliğin erken belirtilerinden biridir. Memelerini normalinden daha hassas ve “dolu” hissedersin.
- Mide bulantısı. Sabahları yaşanan mide bulantısı gebeliğin tipik belirtilerinden biridir ve hamile kalındıktan iki hafta sonra gibi kısa bir süre sonra başlayabilir. (Mide bulantısı, gebeliğin erken belirtileri arasında olmak zorunda değildir.)
- Mesanede baskı ve daha çok idrar yapma ihtiyacı hissedersin.
- Duygularının inişli çıkışlı olmasına neden olan hormonal değişimler ve sürekli yorgun hissetmek de gebeliğin erken belirtileri arasındadır.
- Bazı kızlarda, regl olması gereken tarihten önce “implantasyon kanaması” veya hafif bir kanama olur. Bunun regl olduğu düşünülür, oysa değildir.
Cinsel ilişkiye girdiysen ve bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsan, eczaneden, evde yapılan gebelik testlerinden alabilirsin. Hem çok hızlı sonuç veriyorlar hem de kullanması kolay!
HAMİLELİK TESTLERİ HAKKINDA BİLMEN GEREKENLER
Gebelik testleri doğru yapıldığında yanılmazlar. Ancak, sadece reglin gerçekleşmezse bu testlerden yapmalısın. Eğer test fazla erken yapılırsa, yanlış sonuç verebilir. Kan testi ise regl dönemini beklemek zorunda kalmadan, çok daha erken bir aşamada hamile olup olmadığın söyleyebilir. Endişeliysen, doktorundan sana bu testi yapmasını isteyebilirsin.
ÖNGÖRÜLMEMİŞ BİR HAMİLELİKLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?
Diğer aşama, bu konuyu biriyle konuşmaktır. Arkadaşlarınla ve ailenle konuşmaya, bu dönemde her zamankinden daha çok ihtiyaç duyarsın. Birbirinizle konuşabiliyor olmanız çok önemlidir.
Bebeğin babasının bu konuda bilgi sahibi olmaya hakkı vardır. Onun bebekle ilgili sorumluluk alması, hem duygusal hem maddi olarak yanınızda olması da sizin hakkınızdır. Bu işte birliktesiniz! Beklemediğin bir hamilelik yaşarsan ve bu konuda konuşabileceğin ailen veya arkadaşların yoksa Google’dan, yardım alabileceğin resmi kurum ve kuruluşlara ulaşabilirsin.