Regl Kaç Gün Sürer ve Ne Zaman Biter?

Regl Kaç Gün Sürer ve Ne Zaman Biter?

Regl Kaç Gün Sürer, Ne Zaman Biter, Menstrual Döngü Evreleri Nelerdir?

Regl döngülerini takip etmek, senin için hangi sürenin normal olduğunu, yumurtlama zamanını anlamanı ve öngörülemeyen regl kanaması gibi önemli değişiklikleri belirlemene yardım eder. Regl döngüsündeki düzensizlikler genellikle ciddi olmamakla birlikte bazı sağlık sorunlarının ve hormon düzensizliklerinin habercisi olabilir. Regl dönemi süresi kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için ilk olarak kendi vücudunu iyi bir şekilde tanıman gerekir. Ardından sürenin normal olup olmadığını kolay bir şekilde belirleyebilirsin.

Regl Kaç Gün Sürer?

Öncelikle bu sorunun cevabının kişiden kişiye farklılık gösterdiğini bilmelisin. Regl 2-7 gün sürebilir ve regl dönemi 21 ile 35 gün arasında tekrarlar. Regl süresi genç yaşlarda daha uzun olmaya meyilliyken yaş ilerledikçe döngüler kısalır ve daha düzenli hale gelir. Bazı kadınlar regl sürecini daha ağrısız bir şekilde geçirirken, bazı kadınlarda ağrılar, kramplar ve yoğun kanamalar görülebilir. Regl süresi, doğum kontrol hapı kullanımı, rahim içi araç kullanımı (RİA), hamilelik, emzirme, yeme bozuklukları, aşırı kilo kaybı, yoğun egzersiz, PCOS, erken yumurtalık yetmezliği, PID veya rahim fibroidlerine göre değişiklik gösterebilir.

Regl Kanaması Miktarı Neye Göre Değişir?

Regl belirtileri ve kanaması, her ay birbirinden farklı olabilir. Ortalama bir kişi, regl olduğunda 30 ile 40 mililitre arası kan kaybeder. Bununla birlikte bu miktarın üzerinde ya da altında kanama olması da her zaman bir problem olduğunun habercisi değildir. (Bknz: Regl Kanamasının Az olmasının Nedenleri) Normal olarak tanımlanan aralık çok geniş olduğu için, regl süresi gibi kanama miktarı da kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Ergenlik döneminde regl kanaması daha az iken, zaman ilerledikçe bu miktarda bir artış gözlemlenir. Yaş, vücut değişiklikleri, stres, hamilelik gibi faktörler, kanama miktarını doğrudan etkiler. Hamilelik döneminde regl görülmediği için, sonrasında düzensiz kanamaların olması normal kabul edilir. RİA kullanımı ise, kişilerde hafif kanama ya da hiç kanama olmamasına yol açabilir.

Regl kanamasının en yoğun olduğu dönemler, genellikle ilk günlerdir ve kanamayla birlikte pıhtı kümeleri görebilirsin. Regl döneminin başında parlak kırmızı olan kanama, sonlara doğru koyu gölgelere dönüşebilir.

Regl dönemini daha konforlu bir şekilde geçirmek ve kanama miktarına göre daha doğru ürünler kullanmak için, Kotex’in Ultra ped serisini inceleyebilirsin. Farklı uzunluklarda sunulan ve farklı seçeneklere sahip olan Ultra serisi, günlük hayatının her anında yanında olur. Kotex Ultra Natural Normal Ped ile kendini rahatsız hissetmeden korumaya alabilir, döngülerini rahat bir şekilde geçirebilirsin. Kanamalarının yoğun olduğu dönemlerde tamamen pamuktan üretilen ve hipoalerjenik bir yapıya sahip olan Kotex Ultra Natural Gece Pedi ile geceleri endişe duymadan uyuyabilirsin. Ultra ped serisinden kendine en uygun olanı seçerek ekstra koruma sağlayabilir, her türlü aktiviteye gönül rahatlığıyla katılabilirsin.

Regl Düzenini Nasıl Takip Edebilirsin?

Regl düzeninin takibi yapmakta zorlanıyorsan, döngülerinin kayıtlarını tutmaya başlayabilirsin. Gelecek regl dönemlerini hesaplamak için, en son gördüğün regl döngüsünün başlangıç ve bitiş tarihini, kanama miktarını ve bu dönemin ağır geçip geçmediğini not edebilirsin. Bu sayede regl düzenini takip ederken düzensizliğin olup olmadığını, doğurgan olduğun dönemleri ve menstrual döngü evrelerini daha iyi bir şekilde öğrenebilirsin.

Menstrual Döngü Evreleri

Menstrual döngü veya menstrual siklusu, son regl tarihinin ilk gününden, bir sonraki regl tarihinin ilk gününe kadar geçen zamanı kapsar. 21-35 gün süren bu dönemde, vücudunda bazı değişiklikler yaşayabilirsin. Regl dönemi ile başlayan bu döngü, döllenme olmadığı takdirde tekrarlamaya devam eder. Menstrual döngü evreleri; regl dönemi (menstruasyon), foliküler faz, ovulasyon ve luteal faz olmak üzere 4 evreden oluşur.

1. Menstruasyon

Menstruasyon evresi, rahim duvarının iç tabakasının yıkılması ve kanama yoluyla dışarı atılmasıyla başlar. Büyük oranda kandan oluşan menstrual sıvıda, epitel hücreleri ve gland salgısı bulunur. Kanama miktarını ilk iki gün yoğun bir şekilde görsen de, sonlara doğru azaldığını fark edebilirsin. Regl kanamasını absorbe etmek için, regl dönemi boyunca hijyenik ped ve tampon kullanabilirsin.

2. Foliküler Faz

Regl döneminin son günü başlayan foliküler faz evresinde, östrojen seviyesi yükselir ve hipofiz bezi uyarılarak FSH salgılanır. Bu sayede yumurtalıklarda yaklaşık 5-20 adet folikül olgunlaşır. Ancak sadece tek bir yumurta döllenmeyi sağlayacak kadar olgunluğa erişir. Eğer birden fazla folikül döllenirse, çoğul gebelik söz konusu olur. Folikül büyüyüp geliştikçe rahim duvarı kalınlaşarak damarlanması artar. Hamile kalmak istemene rağmen foliküller döllenmiyorsa, tüp bebek merkezlerinden yardım alarak sağlıklı bir gebelik dönemi geçirebilirsin.

3. Ovulasyon

Menstrual siklusun ortasında gerçekleşen ovulasyon, LH (luteinize edici) hormonunun iki gün içinde yükselmesiyle gerçekleşir. Yumurtlama olarak da bilinen ovulasyon fazında, olgunlaşan yumurta, fallop kanalına bırakılır. 24 saat içinde bir spermle birleşmeyen yumurta ölür ve hamilelik oluşmaz. Ancak döllenme gerçekleşirse, hamilelik dönemin başlamış olur.

4. Luteal Faz

Ovulasyon döneminde hamilelik gerçekleşmezse, ''Luteal faz'' evresine geçilir. Yumurta atılırken yumurtalıkta kalan folikül, korpus luteuma dönüşür. Bu süreçte salgılanan progesteron hormonu, rahim duvarı kalınlığının devam etmesini ve döllenen yumurtanın rahme tutunmasını sağlar. Fakat döllenme gerçekleşmediği takdirde 1 hafta içinde korpus luteum işlevini yitirir. Bu nedenle rahim duvarı parçalanarak kanama gerçekleşir. Bu da menstrual döngünün tekrarlamasını ve regl döneminin başlamasını sağlar.

Kaynakça:

1. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10132-menstrual-cycle
2. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/menstrual-cycle
3. https://www.florence.com.tr/regl

EmptyView

Kotex Ultra Pedler

Kotex Ultra Pedler

Ultra pedler, güven ve rahatlık için tasarlanmıştır.

Kotex Günlük Pedler

Kotex Günlük Pedler

Kotex Günlük pedler, rahatlık ve ferahlık için tasarlanmıştır.

Kotex Tamponlar

Kotex Tamponlar

Kotex tamponlar, rahatlık ve güven için tasarlanmıştır.